MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Ons Bezoeken ?

De Exposities

Impressie

Nieuws !

 

HET MUSEUM TOONT HAAR COLLECTIE UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE NAASTGELEGEN VLIEGBASIS DEELEN.

ER WORDT RUIME AANDACHT BESTEED AAN DE LUCHTOORLOG IN DE JAREN 1940 – 1945.

 

 

Bunker Diogenes

De bouw
De duitsers begonnen met de bouw van de bunker “Diogenes” in augustus 1942. De afmetingen zijn reusachtig: 40 x 60 x 16 meter met muren van 3 tot 4 meter dik. Om de aanvoer van de ongeveer 33.000 kubieke meter beton mogelijk te maken werd een speciaal spoorlijntje aangelegd van station Wolfheze. In de volksmond werd dit het “bommenlijntje” genoemd. De locomotief voor dit bommenlijntje was de “SIK” waarvan museum Deelen ook een exemplaar heeft. Momenteel wordt die gerestaureerd.

Luchtverdediging Noord Europa
In september 1943 werd het operationeel. Het werd het hoofdkwartier van de 3e Jagd-division / Luftwaffe.
Achter deze muren van soms wel 6 meter dikte bevond zich de duitse luchtverdediging van Nederland, de noordelijke helft van België, het Ruhrgebied en een strook Duitsland langs de Nederlandse oostgrens. Diogenes had rechtstreeks contact met het hoofdkwartier van de Luftwaffe in Berlijn en de “Teerosen” peilstations in het gebied rondom museum Deelen.
Opmerkelijk is dat het tactiek en apparatuur ontwikkeld is in deze bunker en in het Divisons Dorf daaromheen. Ook de glaskaart die in het bezit is van museum Deelen is er een (zeer uniek) onderdeel van.

In het midden van de bunker bevond zich de grote zaal met daar in een kaart van het operatiegebied van de Luftwaffe. Volgens de archieven was het een kaart van 12 x 9 meter met daar op vermeld alle vliegvelden en radarposten. Alle vliegbewegingen van de vijand werden bijgehouden. Luftwaffe Helferinnen schenen met “Lichtspucker” (geconcentreerde lichtbundels) vanaf de tribune op de kaart. Officieren vertaalden dit dan in orders aan de diverse vliegvelden voor de tegen aanvallen. In het totaal werkten er meer dan 500 mensen.

De expositie.
Naast een aantal indrukwekkende foto’s heeft museum Deelen ook diverse originele voorwerpen uit de bunker. De tactieken die ontwikkeld werden worden uitgelegd. Ook hoe onze BF-109 en Wurzburg Riese radar hier in ondersteunden. Nog in aanbouw is de 3×2 meter glaskaart.

Contact

MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Inlichtingenformulier

Aanvinken als Spam Beveiliging

1 + 11 =


Wij zijn nu gesloten

maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdag11:00 — 17:00
zondag11:00 — 17:00

Groepen op afspraak.
Mail voor meer info

 

logo-sponsor-mondriaan-fonds-museum-deelen