MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Ons Bezoeken ?

De Exposities

Impressie

Nieuws !

 

HET MUSEUM TOONT HAAR COLLECTIE UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE NAASTGELEGEN VLIEGBASIS DEELEN.

ER WORDT RUIME AANDACHT BESTEED AAN DE LUCHTOORLOG IN DE JAREN 1940 – 1945.

 

 

Exposities

BOUW CONBA DEELEN

Het nederlandse consortium CONBA bouwde Fliegerhorst Deelen voor de duitsers. Bekijk de uitgebreide foto tentoonstelling over de bouw van wat nu de grootste monumenten aanvraag van Nederland is..

MESSERSCHMITT 262

Deze uiterst zeldzame ME-262 was de eerste en enige straaljager in de 2e wereldoorlog. Zo geheim dat de Duitse luchtafweer het model niet kende en boven Arnhem neer haalde

RADAR FUSE 62

De Duitse FuSE 62 Radar was één van de eerste geavanceerde radarsystemen die de Duitsers gebruikten gebruikt als opsporingssysteem tegen de bommenwerpers.

FIESELER V1

In een replica van de romp bevinden zich vele originele onderdelen en motor van een V1 “vliegende bom”. Ontdek de toentertijd geavanceerde techniek van dit beruchte Vergeltungswaffe.

VLIEGTUIGBERGINGEN

Museum Deelen voerde meer dan 17 vliegtuig bergingen uit. Laat u aan de hand van de gevonden objecten meenemen in de persoonlijke verhalen van de Duitse en geallieerde bemanningen.

DUITSE NACHTJACHT

Vele militaire objecten, waaronder logboeken, vertellen de geschiedenis van de Duitse tegenmaatregelen welke het groeiende aantal bombardementen op Duitsland moest stoppen

PILOTENHULP

Neergeschoten geallieerde piloten kregen in bezet gebied hulp bij hun terugkeer naar Engeland. U ziet bij ons een impressie van boer die een piloot verzorgt in zijn huiskamer.

MAJOR DRUCE & SAS

De foto van een militair met een hoge hoed was jarenlang een raadsel. Nu hebben wij hem gevonden en met hem een uniek verhaal en voorwerpen over de bevrijding van de Veluwe door de SAS.

DEMOB DUMP DEELEN

Na 1945 lieten de canadezen alle materieel achter op Demob Dump Deelen. Een uitgebreide collectie over deze meer dan 37 duizend (!) voertuigen die werden ingezet voor de wederopbouw en Indonesië.

Vlb DL

KLU DEELEN

De huidige expositie over de na-oorlogse Luchtmacht op Deelen wordt uitgebouwd. Voor iedereen die op Kamp Koningsweg noord, de LETS, vliegveld Deelen heeft gediend, een feest van herkenning.

KANON EMIL

Dit kanon werd ten zuiden van de brug van Arnhem geborgen. Het zag het daglicht weer na 52 jaar begraven te hebben gelegen. Er wordt verteld welke rol dit kanon gespeeld heeft in de Slag om Arnhem

Streekgeschiedenis

image/svg+xml

KLOOSTER VRIJLAND

De duitsers confisceerden Vrijland van de brothers van congregatie Mill Hill.

image/svg+xml

BUNKER DIOGENES

In de gigantische bunker Diogenes ontwikkelden de Duitsers “de Nachtjacht”.

IN DEPOT

LUFTWAFFE PEUGEOT 302

Een historische Peugeot 302 uit 1936 die tijdens de bezettingstijd op de Vliegbasis Deelen in Duitse handen is geweest.

SIK BOMMENLIJNTJE

Voor de bouw van Diogenes legden de duitsers een speciale spoorlijn aan. Later werd er hier mee munitie aangevoerd voor de Luftwaffe. Daarom was dit in de volksmond “bommenlijntje”.

RADAR WURZBURG RIESE

Na jaren restauratie is de unieke Wurzburg Radar voltooid. De schotel is 7 meter doorsnee en deel van de nachtjacht techniek die gebruikt werd om ’s nachts de geallieerden te onderscheppen.

NACHTJAGD GLASKAART

Meer dan 4000 scherven van een Gradnetz glaskaart worden bij elkaar gepuzzeld. Zodra (vrijwel) alle stukjes liggen gaat deze unieke kaart het verhaal achter de Nachtjagers illustreren.

Contact

MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Inlichtingenformulier

Aanvinken als Spam Beveiliging

12 + 14 =


Wij zijn nu gesloten

maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdag11:00 — 17:00
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdag11:00 — 17:00
zondag11:00 — 17:00

Groepen op afspraak.
Mail voor meer info

 

logo-sponsor-mondriaan-fonds-museum-deelen
Logo Sponsor PenG Safety Gameren