MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Ons Bezoeken ?

De Exposities

Impressie

Nieuws !

 

HET MUSEUM TOONT HAAR COLLECTIE UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE NAASTGELEGEN VLIEGBASIS DEELEN.

ER WORDT RUIME AANDACHT BESTEED AAN DE LUCHTOORLOG IN DE JAREN 1940 – 1945.

 

 

Klooster Vrijland

Huize Vrijland wordt rusthuis voor de Mill Hill broeders.
Huize Vrijland te Schaarsbergen werd in 1919 gesticht op initiatief van pater Dominicus Wagenaar. Zijn bedoeling was om van Vrijland een rust- en verzorgingstehuis voor de Mill Hillers te maken. Daarnaast zou Vrijland dienen als broederopleiding voor de congregatie. De eerste jaren werd nog getwijfeld aan de financiële basis van dit project, maar vanaf medio jaren twintig kon gesproken worden van een bloeiende onderneming.
In 1928 werd de boerderij Sint Jozef gebouwd, in 1931 een nieuwe kapel en in 1935 een nieuw “fatherhuis”. De zusters zorgden voor de huishouding van Vrijland.

De duitsers confisqueren Mill Hill
Huize Vrijland kreeg al in 1939 inkwartiering en rond de jaarwisseling 1940-1941 werd het pand opgeëist door de Duitse bezetter. De paters, broeders en ook de zusters vonden onderdak in villa Lichtenbeek aan de Amsterdamseweg. Aangezien de congregatie geen toekomst meer zag in het oude Vrijland, werd nog tijdens de bezetting het klooster verkocht en een nieuwe bestemming voor de rustende missionarissen en broederopleiding gevonden in de Johannahoeve te Oosterbeek. De koop van dit perceel met een drietal boerderijen, koetshuis en villa vond plaats in 1943.
Voor de panden betrokken konden worden, moesten de Mill Hillers nog enkele malen evacueren vanwege de intensieve en langdurige oorlogshandelingen rond Arnhem. Enige tijd werd onderdak gevonden bij de Karmelietessen te Schaarsbergen en daarna Ugchelen. Na de oorlog werd het oude Vrijland nog enkele jaren bewoond door rustende missionarissen. Eerst werd het pand gehuurd, later werd een deel teruggekocht. Omstreeks 1953 werd “Oud Vrijland” definitief verlaten.

Contact

MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Inlichtingenformulier

Aanvinken als Spam Beveiliging

13 + 13 =


Wij zijn nu gesloten

maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdag11:00 — 17:00
zondag11:00 — 17:00

Groepen op afspraak.
Mail voor meer info

 

logo-sponsor-mondriaan-fonds-museum-deelen
Logo Sponsor PenG Safety Gameren