MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Ons Bezoeken ?

De Exposities

Impressie

Nieuws !

 

HET MUSEUM TOONT HAAR COLLECTIE UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE NAASTGELEGEN VLIEGBASIS DEELEN.

ER WORDT RUIME AANDACHT BESTEED AAN DE LUCHTOORLOG IN DE JAREN 1940 – 1945.

 

 

Messerschmitt 262

Messerschmitt 262 berging
Museum Deelen heeft de overblijfselen van de zeldzame Messerschmitt 262 ten toon gesteld in Museum Deelen. De enige straaljager die actief dienst deed in de 2e wereldoorlog. De gerestaureerde wrakstukken zijn uniek maar het verhaal er achter is al even opmerkelijk.

Eigen luchtafweer
Een duitse FLAK batterij nabij Elden opent het vuur op een voor hen onbekend laag vliegend vliegtuig. Het toestel stort neer nabij de rijksweg Arnhem-Nijmegen, nu Kronenburg. Het vliegtuig is een “eigen” Messerschmitt 262!
Dit gebeurde in september 1944. De vlieger is omgekomen bij zijn landingspoging bij Eldense viaduct ten oosten van de rijksweg Arnhem-Nijmegen.

Geborgen door de duitsers
Waarschijnlijk om te voorkomen dat het toestel in handen zou vallen van geallieerde troepen, heeft de Luftwaffe de wrakstukken van het toestel snel verwijderd van de crashlocatie en overgebracht naar Deelen. Daar waren tijdens bombardementen op 3 september talrijke bomkraters ontstaan. De resten van de Me 262 werden begraven in een van die bomkraters, waar ze zeventig jaar ongezien bleven.

Nu te zien in ons museum
In oktober 2014 werden de restanten terug gevonden, juist ten oosten van de Hoenderloseweg, op nog geen kilometer afstand van het Museum Vliegbasis Deelen.
Na allerlei omzwervingen werden de wrakstukken in oktober 2015 overgebracht naar het voormalige MOB complex Zwijnsbergen in Elst-Rhenen. Hier heeft een nader onderzoek naar de wrakstukken plaats gevonden. Het blijkt te gaan om de Messerschmitt 262 met Werkenummer 130026. Het eerste productiemodel !
Belangrijke wrakstukken zijn ondertussen geconserveerd en geschikt gemaakt voor expositie in het Museum Vliegbasis Deelen. Binnenkort zullen vleugelsecties, de cockpitruit, motoronderdelen en de twee boordkanonnen in het museumgebouw worden tentoongesteld. De verdere conservering is nog steeds in volle gang en er zullen verdere onderdelen van dit unieke vliegtuig aan de tentoonstelling worden toegevoegd.

Contact

MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Inlichtingenformulier

Aanvinken als Spam Beveiliging

11 + 7 =


Wij zijn nu gesloten

maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdag11:00 — 17:00
zondag11:00 — 17:00

Groepen op afspraak.
Mail voor meer info

 

logo-sponsor-mondriaan-fonds-museum-deelen
Logo Sponsor PenG Safety Gameren