MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Ons Bezoeken ?

De Exposities

Impressie

Nieuws !

 

HET MUSEUM TOONT HAAR COLLECTIE UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE NAASTGELEGEN VLIEGBASIS DEELEN.

ER WORDT RUIME AANDACHT BESTEED AAN DE LUCHTOORLOG IN DE JAREN 1940 – 1945.

 

 

RAD kanon “Emil”

Tijdens de Slag om Arnhem stond dit duitse (van origine franse) kanon aan de zuidkant van de Rijnbrug bij Arnhem. Het werd bemand door zeer jonge “vrijwilligers” van de Reichs Arbeits Dienst (RAD) Zij werden geholpen door wit-russische krijgsgevangenen die het zware werk deden.

Slag om Arnhem
Al op de eerste dag van de Slag om Arnhem werden alle leidinggevenden gedood en het kanon raakte onbruikbaar. 1 Van de schokbrekers raakte defect. Ook hadden ze alleen nog maar rookgranaten en pantser doorborende granaten over. Deze waren vrijwel niet geschikt voor noch de overkomende vliegtuigen en al helemaal niet voor de oprukkende Airbornes vanuit Oosterbeek naar de brug.
Men besloot daarom dit kanon achter te laten. Een “Sprengkommando” maakte het daarna onklaar. Dit is nog steeds goed zichtbaar. Zowel de schokbreker als de gaten in het sluitstuk die het kanon onbruikbaar maakten.

De Expositie
Het museum heeft dit geschut gelokaliseerd, geborgen en gerestaureerd. Bijzonder is het feit dat we na vele jaren speuren zelfs de oorspronkelijke bemanning hebben getraceerd. Hun opmerkelijke verhaal hoort u bij ons. We zijn niet voor niets “het Museum met de Verhalen

Contact

MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Inlichtingenformulier

Aanvinken als Spam Beveiliging

5 + 10 =


Wij zijn nu gesloten

maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdag11:00 — 17:00
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdag11:00 — 17:00
zondag11:00 — 17:00

Groepen op afspraak.
Mail voor meer info

 

logo-sponsor-mondriaan-fonds-museum-deelen
Logo Sponsor PenG Safety Gameren