MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Ons Bezoeken ?

De Exposities

Impressie

Nieuws !

 

HET MUSEUM TOONT HAAR COLLECTIE UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE NAASTGELEGEN VLIEGBASIS DEELEN.

ER WORDT RUIME AANDACHT BESTEED AAN DE LUCHTOORLOG IN DE JAREN 1940 – 1945.

 

 

Wurzburg Riese

De grootste radar installatie
In het depot van Museum Vliegbasis Deelen wordt hard gewerkt aan de restauratie van onze Würzburg Riese radar.
De Würzburg-Riese was tijdens de Tweede Wereldoorlog het Duitse codewoord voor de in 1941 door Telefunken in Berlijn ontwikkelde radarinstallatie FuMG 65. Het 15 ton zware gevaarte had een paraboolspiegel van 7,5 meter diameter (gebouwd door de Zeppelinfabrieken in Friedrichshafen), die draaibaar was opgesteld rond een elevatie- en een azimuthas. Hij werd bediend door zes man. Met deze installatie, die op een golflengte van 54 centimeter werkte en tot op een kwart graad nauwkeurig kon worden ingesteld, werd de afstand, richting en hoogte vastgesteld van vliegtuigen tot op 70 kilometer ver.

Luchtverdediging van de Atlantik Wall
De Reus was in feite de grotere broer van kleinere Würzburg-parabolen met een geringer afstandsbereik. Tijdens de oorlog werden naar schatting 2000 van deze reuzen gebouwd. Zij vormden een belangrijk onderdeel van de zogeheten Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie langs de kust tussen Frankrijk en Noorwegen, en als zodanig hebben zij bijgedragen tot het verlies van vele geallieerde vliegtuigen boven West-Europa. Langs de Nederlandse kust stonden ongeveer veertig van zulke radarinstallaties, meestal paarsgewijs: één voor het volgen van het vijandelijke doel en één voor het geleiden van de eigen nachtjagers.
Nieuwsgierige burgers kregen op de vraag wat dit voor apparaten waren steevast van de Duitsers te horen: ‘Het zijn zeer gevoelige microfoons, die de Engelse vliegtuigen horen aankomen’.

Radiostraling uit het melkwegstelsel.
De meeste radarinstallaties verdwenen kort na de oorlog in de smeltovens, maar enkele werden gered, omgebouwd en gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden.
Van de overgebleven in Nederland her- bestemde Würzburg-Riesen staat er één in Dwingeloo bij het voormalig Planetron (aangewezen als provinciaal monument) en één is in het bezit van Museum Deelen. De Würzburg-Riese in Dwingeloo is niet meer operationeel.

Contact

MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Inlichtingenformulier

Aanvinken als Spam Beveiliging

5 + 7 =


Wij zijn nu gesloten

maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdag11:00 — 17:00
zondag11:00 — 17:00

Groepen op afspraak.
Mail voor meer info

 

logo-sponsor-mondriaan-fonds-museum-deelen
Logo Sponsor PenG Safety Gameren