De maagd van Deelen

Op woensdag 16 maart 2021 ontving Harry Schoel – vrijwilliger en gids – van het Museum Deelen de 84-jarige Hans van der Veen en zijn kleindochter Marieke Peeters. Daarvoor waren ze ook al ontvangen op het naastgelegen Militair Luchtvaartterrein Deelen. Hans van der Veen was van 1958 – 1961 in dienst op de toenmalige Vliegbasis Deelen. Hans kwam met een ontzettend leuk verhaal van ruim zestig jaar geleden, dat tot nu toe onbekend was op het Museum Deelen, noch enige informatie over te vinden is in ons archief.

Hans was werkzaam op de Afdeling Fotografie als fotograaf en het retoucheren van foto’s. In 1961 kreeg hij van Kapitein van Veen de opdracht voor het ontwerpen en het schilderen van een afbeelding die al snel de bijnaam kreeg de “Maagd van Deelen”. De jonge vrouw op de afbeelding was voorzien van een ‘hertengewei’. Een knipoog naar het officiële wapen van het Vliegveld Deelen waarop een hert staat afgebeeld.
Normaliter werden dit soort schilderingen op een mooi bord gezet en aan een of andere gevel van een belangrijk gebouw bevestigd, maar deze keer werd om de een of andere reden besloten de schildering op het vliegveld zelf aan te brengen. Gekozen werd voor een plek naast een tussenbaan op het vliegveld. De afbeelding werd netjes in het terrein uitgezet en met witte wegenverf ingeschilderd.

Blijkbaar was de opdracht op dit punt aan Hans en zijn collega’s niet zo scherp dus besloten zij al snel een afbeelding van wel ruim 90 meter ‘hoogte’ en een breedte van tegen de 70 meter te maken! Je kon hem anders natuurlijk niet goed vanaf grote hoogte zien was de gedachte. Op de enige bekende foto vanuit de lucht van de afbeelding is goed te zien dat dit idee inderdaad goed is gelukt. Helaas werd de Maagd ook in de hogere echelons bij de Koninklijke Luchtmacht bekend en werd het werk, dat nog niet eens helemaal af was, direct stopgezet en moest per omgaande de hele schildering worden verwijderd, wat nogal een flinke klus was met de inmiddels gedroogde verf.

Vermoedelijk werd met de geschilderde Maagd naast de banen de Vliegbasis Deelen wel een heel erg gemakkelijk doelwit voor de Russen, die in die tijd druk bezig waren met hun belangrijke bijdrage aan de Koude Oorlog.
Bij het terreinbezoek naar de plek werden overigens geen sporen meer teruggevonden van de witte verf uit 1961.

Mocht er iemand zijn die nog aanvullende informatie heeft, of zelfs afbeeldingen, dan vernemen wij dat graag.

Misschien ook interessant

Wilhelm Simonsohn

Wilhelm Simonsohn

Wilhelm Simonsohn, een Luftwaffe-piloot met een lang leven (* 09.09.1919, † 01.10.2023). Als 24-jarige piloot komt...