Emil is terug!

75mm kanon RAD 1944 Battle of Arnhem

Transport de de Haan uit Nijkerk brengt het kanon vanaf Straalbedrijf Bert Maassen uit de Harskamp.

Het RAD kanon met de naam “Emil” is twee jaar geleden opgehaald om volledig gerestaureerd te worden. Dit 75mm kanon was van origine frans maar door de Duitsers buitgemaakt en onder andere ingezet bij de slag om Arnhem.

Dit grote project werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Gemeente Ede.
Straalbedrijf Bert Maassen uit de Harskamp straalde het volledige kanon. Het werd nog een 2e keer gestraald en in primer gezet. Daarbij is een zwarte primer gebruikt om de originele Franse kleur te benaderen.

Medewerkers van het museum gaan zelf met de kwast weer de “Duitse” camouflage kleuren/patronen aanbrengen, zoals dit in het veld toendertijd gedaan zal zijn.
Uiteraard maken we dit kanon zo historisch correct mogelijk. Dat gaan we doen aan de hand van de fotoserie die we hebben toen we de berging van dit kanon voltooid hadden. Dat wordt dan niet direct zo mooi als hij ooit na eerste straling gespoten is, maar we gaan het echt benaderen zoals hij in 1944 was.
De opstelplaats is geschonken en aangelegd door Aannemingsbedrijf G. van der Ven. Deze wordt nog verder bijgewerkt zodat het echt op een “stelling” gaat lijken.

Video: Transport de de Haan uit Nijkerk brengt het kanon vanaf Straalbedrijf Bert Maassen uit de Harskamp.

Misschien ook interessant

Wilhelm Simonsohn

Wilhelm Simonsohn

Wilhelm Simonsohn, een Luftwaffe-piloot met een lang leven (* 09.09.1919, † 01.10.2023). Als 24-jarige piloot komt...