Radarschotel naar Twenthe

Vervoer-radarschotel-2022-06-23-foto-RDragt

Op de vroegere vliegbasis Twenthe is een oude hoogtemeetradar aangekomen. Die plek is dichtbij de geboortegrond van de radar, want in 1955 kwam deze ‘SGR-109’ gereed in de fabriekshal van de Hollandse Signaal Apparaten in Hengelo.

De Koninklijke Luchtmacht gebruikte de radar tot in het jaar 1976. Daarna is het toestel bestemd geweest om als monument te dienen. Het apparaat is daarna een onderdeel geweest van verschillende historische collecties, maar het was nergens voor het publiek zichtbaar.

In het jaar 2011 werd door het Museum Vliegbasis Deelen een intensieve restauratie uitgevoerd, waarbij corrosieschade hersteld werd en de radarschotel opnieuw werd geverfd. Maar er werd geen geschikte locatie gevonden om het toestel op te kunnen stellen.
In overleg met de Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie is besloten om de radar over te brengen naar de voormalige vliegbasis tussen Oldenzaal en Enschede. In de nabije toekomst zal het toestel hier worden opgesteld en voor het publiek zichtbaar worden gemaakt.

SGR-Nieuw-Milligen-bron-NIMH2157-071-001

Misschien ook interessant

Diogenes Excursie zeer succesvol

Diogenes Excursie zeer succesvol

Op Open Monumentendag Ede zaterdag 9 september 2023 bood het Museum Deelen de mogelijkheid om een kijkje te nemen in...

Militaria Kofferbak verkoop

Militaria Kofferbak verkoop

Op zoek naar militaria? Voor verzamelaars, liefhebbers en families organiseren wij een Militaria Kofferbak Verkoop bij...