Starfighter mockup

Starfighter model Museum Deelen

“Onze” Starfighter F-104 Mockup Eind jaren zeventig werkte de heer A. te Sligte op Soesterberg als GCA-operator (=GCA= Ground Controlled Approach, indertijd een systeem waarbij vliegtuigen met radar en radioverbinding naar het vliegveld konden worden gepraat, om te kunnen landen bij slecht zicht).

Doordat er niet altijd “actie”was, was er genoeg tijd om te knutselen. Vanwege goede relaties bij DATIM op het Kamp van Zeist was het geen probleem om aan staal en plaatwerk te komen. Zodoende bouwde hij een groot schaalmodel van de Starfighter. Zelfs instrumenten waren beschikbaar omdat op Soesterberg verschillende oude Thunderstreaks stonden opgesteld. In deze “decoys” waren nog volop instrumenten aanwezig.

Nadat zijn Starfighter was voltooid, voorzag Te Sligte het gevaarte ook van een “piloot” en van werkende verlichting. Uiteindelijk stoorde de opvallendheid de basiscommandant van Soesterberg. De verlichting werd buiten werking gesteld en het model werd zonder overleg met Te Sligte groen geverfd, waarna de maker er geen plezier meer aan beleefde.

Een nieuwe toepassing was een carnavalsoptocht van personeel van 298 Squadron. Daarna heeft te Sligte de Starfighter uit het oog verloren.

Hij vindt het bijzonder leuk dat deze nu voor het museum staat opgesteld.

Misschien ook interessant

Wilhelm Simonsohn

Wilhelm Simonsohn

Wilhelm Simonsohn, een Luftwaffe-piloot met een lang leven (* 09.09.1919, † 01.10.2023). Als 24-jarige piloot komt...